Complimenten

"

Categorie

Uit de praktijk

Auteur

Lizette Roeleveld

Gepubliceerd op

09/09/2023

Hoe vind jij het om complimenten te krijgen? Je vindt het vast wel leuk om te horen, maar geloof je ze ook echt? Kun je ze aannemen?
Veel mensen vinden het lastig om complimenten aan te nemen. Ze wijzen naar de omstandigheden (“het was prachtig licht voor een fotoshoot”) of geven het compliment door aan een ander (“ik ben niet mooi maar hij kan hele mooie foto’s maken”). Vooral vrouwen vinden het vaak een uitdaging om complimenten te ontvangen.
Dit komt vaak door onze innerlijke stemmen. Iedereen heeft een voortdurend gesprek met zichzelf en wat je daarin tegen jezelf zegt, is bepalend of je een compliment kunt accepteren als waarheid. (Zie ook mijn blogs over “het kind in jou” en “kritiek op jezelf”). Dit heeft alles te maken met zelfwaardering.
Als je denkt bij een compliment: “Dat meent ze niet” of: “wat wil ze van me?” dan komen deze gedachten vaak voort uit oude overtuigingen en ervaringen, waardoor je jezelf lager waardeert.

Maar stel je eens voor dat je complimenten zonder bijgedachten kunt aannemen. Dat je ervan kunt genieten en er blij van wordt.
Probeer de volgende keer dat je een compliment krijgt eens het volgende:

Laat negatieve gedachten los en ga er vanuit dat het compliment oprecht is. En geniet van het moment.
Glimlach en bedank voor het compliment, zónder te wijzen op omstandigheden of anderen.
Herhaal het compliment voor jezelf en schrijf het op. Lees het regelmatig, bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan.
Geef jezelf dagelijks een compliment voor iets wat goed is gegaan.

Door dit te oefenen, verander je je manier van denken en kun je complimenten steeds beter aannemen. Zo ga je positiever over jezelf denken.
Blijf je moeite houden met het accepteren van complimenten, neem dan contact met me op. Het is zonde om het hierbij te laten, want het kan echt anders!  Ook jij kunt positiever over jezelf gaan denken! En dan verandert alles 🙂

We kunnen samen bij een (digitaal) bakkie bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Zonder verplichtingen en zonder kosten.
Doe maar, je hebt niks te verliezen! Als je niks doet, verandert er ook niks toch?

Want het hoeft niet zo te blijven: ik kan je helpen om beter over jezelf te denken. En dat is heel fijn, kan ik je vertellen!

 

 

Nog een blog lezen?