Kritiek op jezelf

"

Categorie

Uit de praktijk

Auteur

Lizette Roeleveld

Gepubliceerd op

09/09/2023

We kennen het bijna allemaal wel: die kritische sem van binnen als er iets mis gaat. “Stommerd!”,  “Waarom doe je dat nou?”,  “Je faalt weer”, “Loser!, je kunt ook niks!”
Niet echt bemoedigende boodschappen… Maar waar komen die stemmen eigenlijk vandaan? En wat moet je ermee?
De meeste van deze stemmen zijn ontstaan tijdens je jeugd. Want hoe leuk je jeugd misschien ook was, je hebt vast ook negatieve feedback gekregen. En deze stemmen zijn van belangrijke volwassenen die je naar binnen hebt gehaald. Je hebt die boodschappen geloofd en omarmd. Niet omdat dat zo fijn was, maar om jezelf veilig te houden. Want als je het goed doet, word je geaccepteerd en als je het fout doet, kan het zijn dat je verstoten wordt door de mensen die je als kind zo hard nodig hebt.
Zo zijn ze ontstaan, maar nu je volwassen bent, belemmeren deze gedachten je enorm. Je werkt extra hard om maar de goedkeuring van anderen te krijgen. Je doet extra je best om het helemaal goed te doen en daar komt perfectionisme om de hoek. Je probeert zoveel mogelijk controle te hebben op alles wat onder jouw verantwoordelijkheid valt zodat je daar niet op afgerekend wordt.
Voel je de angst die daarachter zit?
Dit heeft als gevolg dat je wellicht veel te hard werkt om het maar zo goed mogelijk te doen. En hard werken is geen probleem, maar de emotie die erachter zit, is belemmerend.
Want hoe zou het zijn als je minder bang zou zijn om het fout te doen? Om een 6 of een 7 soms ook goed genoeg te vinden zonder dat het je stress bezorgd? Om meer vanuit ontspanning te leven (zonder de kantjes ervan af te lopen)?
Als je hiervan af wilt komen en meer ontspanning wilt ervaren in je leven, dan is de training “van zelfkritiek naar zelfcompassie” geschikt voor jou!
Kijk op pagina coaching en training voor meer actuele informatie.
Want jij wil toch ook positiever naar jezelf kijken?
Wat een rust zal dat geven! Dan kun je een pauze nemen zonder die strenge stem weer te horen.
Er komt dan meer ruimte voor ontspanning waardoor je niet meer bang hoeft te zijn voor een burn-out.
Geef je op! Deze training gaat een groot verschil maken!

Nog een blog lezen?