Complimenten

"

Categorie

Uit de praktijk

Auteur

Lizette Roeleveld

Gepubliceerd op

09/09/2023

Hoe vind jij het om complimenten te krijgen? Je vindt het vast wel leuk om te horen, maar geloof je het ook op een dieper niveau?
Veel mensen vinden het lastig om complimenten aan te nemen. Ze wijzen naar de omstandigheden (“het was prachtig licht voor een fotoshoot”) of ze geven het compliment door aan een ander (“ik ben niet mooi maar hij kan hele mooie foto’s maken”). Complimenten aannemen blijkt voor veel vrouwen nog een hele klus.
Wat hierin een rol speelt is je innerlijke stemmen. Iedereen heeft een voortdurend gesprek met zichzelf en wat je daarin tegen jezelf zegt, is bepalend of je het als waar kunt aannemen als je vriendin iets aardigs zegt. (Zie ook mijn blogs over “het kind in jou” en “kritiek op jezelf”).
Als je denkt als je een compliment krijgt: “Dat meent ze niet” of: “wat wil ze van me?” dan zijn het echo’s en overtuigingen uit het verleden die maken dat je dat zo ervaart.
Maar hoe zou het zijn als je complimenten zonder bijgedachten kom aannemen? Dat je er gewoon van zou kunnen genieten en dat je er alleen maar blij van wordt?
De eerstvolgende keer dat je een compliment krijgt, probeer dan eens het volgende:

♥ Laat die negatieve gedachten los en ga er eens vanuit dat het waar is. En geniet van dat moment.
♥ Glimlach en bedank voor het compliment, zónder te wijzen op omstandigheden of het werk van anderen.
♥ Herhaal het compliment voor jezelf en schrijf het op. Lees het regelmatig, bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen.
♥ Geef jezelf elke dag een compliment voor wat goed is gegaan.

Door dit zo te oefenen, veranderen je hersenen langzaam en kun je complimenten steeds beter aannemen. Zo ga je veel positiever over jezelf denken.
Blijf je er last van houden, neem dan contact op. Het is jammer om het daar bij te laten, want het kan echt anders! Ook jij kunt positiever over jezelf gaan denken! En dan verandert alles 🙂
We kunnen samen bij een bakkie bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Zonder verplichtingen, zonder kosten.
Doe maar, je hebt niks te verliezen! En als je niks doet, verandert er ook niks toch?
Want het hoeft niet zo te blijven: ik kan je helpen om beter over jezelf te denken. En dat is heel fijn kan ik je vertellen!

Nog een blog lezen?